Руският контингент в посолството на Иран в Дамаск почете ген. Сюлеймани

В интернет се появиха снимки от траурната церемония по повод смъртта на ген. Сюлеймани. Делегация на Руския център за примирие между враждуващите страни в Сирия посети иранското посолство в Дамаск. Военните изразиха съболезнованията си пред иранските дипломати по повод убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани и връчиха погребален венец от Министерството на отбраната на Русия. Снимките бяха публикувани в социалните мрежи.

На този етап няма офицално потвърждение на информацията от Министерството на отбраната на Русия.

Представителството на руската армия се ръководеше от командващия силите на Руската федерация в Сирия генерал-лейтенант Александър Чайко. Траурната церемония се проведе в посолството на Иран в Дамаск.

Руските военни полицаи тържествено предадоха траурните венци от Руската федерация в знак на уважение към загиналия воин, който се сражаваше с руските войски в САР срещу международния тероризъм, подкрепен от страните от Запада и Персийския залив.

По-рано руското министерство на отбраната в изявление по повод смъртта на Сюлеймани отбеляза, че действията на САЩ могат да доведат до «рязка ескалация в Близкия изток и отрицателни последици за международната сигурност».

Касем Сюлеймани в продължение на няколко години командваше иранската военна група в Сирия, която подкрепяше сирийските войски и руските ВВС в битките за Палмира и Алепо. Именно Сюлеймани ръководи операцията за спасяване на пилотите на бомбардировача Су-24, свален от турските ВВС на 24 ноември 2015 г.

Както по-рано заяви руското външно министерство, Касем Сюлеймани даде голям принос за освобождаването на Сирия и Ирак от бойците от терористичната организация «ИДИЛ» (забранена в Руската федерация).

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...