Гърция и Македония започнаха да получават газ от „Турски поток“

Baltphoto

Русия успешно осъществи доставката на газ от „Турски поток“  в Гърция и Северна Македония, заяви в ефира на радио BNR шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Доставката на руски газ несамо за нас, но и за Гърция и Северна Македония, се осъществява през новата точка на нашата граница с Турция“ – каза той. Става дума за компресорната станция „Странджа 2“.

Малинов отбеляза, че от 1 януари мощностите на Трансбалканския газопровод не са задействани, а заменени от „Турски поток“. При това, подчерта той, България е готова да ги използва при нужда.

На 1 януари „Булгаргаз“ съобщи, че е започнал да получава руски газ от „Турски поток“. Компанията оцени финансовата полза от новия път за доставка на гориво на около $46,5 млн годишно и очаква допълнителна полза в размер $2,6 млн за сметка на по-ниските тарифи. „Тържественото пускане на „Турски поток“ ще е на 8 януари – това символичен жест,защото газът трябваше да потече по този газопровод на 1 януари 2020 година“ – подчерта източник от Газпром.

Тръбата на „Турски поток“ идва от Краснодарския край по дъното на Черно море в европейската част на Турция. Тя е едно от двете разклонения, предназначени за доставка на турските потребители, втората е за транзит към страните в Южна и Югоизточната Европа. Мощността на всяко едно от разклоненията е 15,75 млрд куб.м газ годишно.

Игор Перминов

Коментари:

Зареждане ...