«Тръмп е на крачка от война с Иран»

Американският сенатор Тим Кейн, член на комисиите в Сената по международни  отношения и въоръжени сили, в петък внесе резолюция, която предвижда да бъде искано разрешението на Конгреса преди употреба на военна сила срещу Иран, предаде «Спутник».

Целта на документа е да се предотврати по-нататъшната ескалация на конфликта Ислямска република.

«Години наред съм дълбоко загрижен за това, че президентът Тръмп е на крачка от война с Иран. Сега сме в точката на кипене и Конгресът трябва да предприеме действия, преди Тръмп да нанесе още повече вреди чрез войските ни «, заяви в изявление сенатор Кейн.

Сенаторът отбеляза, че тази резолюция не пречи на САЩ да се защитят в случай на непосредствена атака.

По думите му, дължат на военните и дипломатите в региона такива законови стъпки.

Той не скри, че за него Солеймани е «отвратителен убуец», но цялостната политика на Тръмп спрямо Техеран е довела дотук и поставила в риск страната.

Припомняме, че Демократите в САЩ, включително топ кандидатите за президент през 2020 г., осъдиха процеса и евентуалните последствия от въздушните удари на САЩ в Ирак, която убиха генерал Касем Солеймани.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси заяви в изявление, че атаката в Ирак «е предприета без консултация с Конгреса» и «рискува да предизвика по-нататъшна опасна ескалация на насилието».

«Конгресът трябва незабавно да бъде информиран за тази сериозна ситуация и за следващите стъпки, които се разглеждат от администрацията, включително значителната ескалация и разполагането на допълнителни войски в региона.»

Въпреки че признават вината на Солеймани, кандидатите за президент считат, че реакцията на Тръмп е била необмислена, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...