Foreign Policy: Драматичен ръст на напрежението между САЩ и Иран

По време на американския въздушен удар върху Багдад е убит лидерът на отряда на специалното подразделение «Кудс» от Корпуса на стражите на Ислямската революция генерал Касем Сюлеймани, съобщава Foreign Policy. Експертите, интервюирани от изданието, са сигурни: смъртта на влиятелния генерал не само ще бъде тежка загуба за Техеран, но и ще доведе до безпрецедентно изостряне на противопоставянето между САЩ с Иран.

Смъртта му „може да бележи най-драматичния ръст на напрежението в Близкия изток след войната в Ирак“, пише изданието. Според изданието Сюлеймани е ръководил Корпуса на стражите на ислямската революция и специалното подразделение «Кудс», които провеждат военни операции в региона.

Ден преди смъртта на генерала, народното опълчение, подкрепено от Техеран, нападна посолството на САЩ в Багдад по време на няколко «яростни протеста».

Смята се, че демонстрациите са предизвикани от предишен удар на ВВС на САЩ срещу проирански бунтовници, при който загинаха 25 души. Във Вашингтон този удар беше наречен отговор на убийството на американец, който работеше по договор в една от иракските военни бази.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...