Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ликвидирайки иранския генерал Касем Сюлеймани, САЩ се опитват не да започнат, а да спрат войната

RTS

„Вчера ние предприехме действия,за да спрем войната. Предприехме действия не за да започнем война“ – каза Тръмп, в телевизионно изявление.

„Смъртта на невинни хора беше нездравата страст на Сюлеймани, той допринесе за терористичните актове от Ню Делхи до Лондон. Днес ние си спомняме жертвите на многото зверства на Сюлеймании се утешаваме с това, че неговото управление на базата на терора свърши. Той извърши терористични актове, за да дестабилизира Близкия Изток в продължение на последните 20 години. Това, което вчера извършихме,трябваше да направим отдавна“ –заяви Тръмп.

В четвъртък Пентагонът потвърди,че в Ирак САЩ  са провели операция за ликвидирането на иранския генерал КасемСюлеймани. Сред загиналите край него е бил и заместник-командира на опълчението Абу Махди ал Мухандие,който държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини в нападението на американското посолство в Багдад на 31 декември. Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти за смъртта на Сюлеймани.

Игор Перминов

Коментари:

Зареждане ...