«Белият дом записа „цветните революции“ в списъка на успехите на Запада»

Западните страни разбират погрешно Владимир Путин, което може да влоши конфликта с Русия, заяви Оскар Йонсън, експерт по Русия, в интервю за Expressen.

майдан, цветна революция

«При Джордж Буш Белият дом записа „цветните революции“ в списъка на успехите на Запада», пише експертът, който, обаче счита, че цветните революции са били спонтанно народно дело, в което Западът нямал нищо общо.

Когато Русия «анексира» Крим, а западните държави наложиха санкции срещу Москва, руското ръководство видя в тази стъпка акт на война, продължава авторът.

Въпросът за Запада обаче беше по-скоро не да намери ефективен начин да принуди Русия да върне Крим, а да изпрати сигнал до нея, без да изостря ситуацията. В резултат на това западните страни решиха да се спрат на икономическите санкции.

„Но когато през 2014 г. в Русия видяха, че цената на петрола се срина и OПЕК искаше да намали производството, за да я повиши отново, Саудитска Арабия отказа.  Тогава Путин заяви в интервю, че САЩ с помощта на Саудитска Арабия се опитват да подкопаят руската икономика, за да предизвикат хаос в Русия“, припомня експертът.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...