Румен Радев: Народ, който е бил сред водещите в културното развитие на Европа и пример за изграждане на просветена държавност, не може днес да се задоволява с плахи амбиции и последни места в европейските класации.

2 януари 2020-Нюз Фронт.

Вече влязохме в Новата 2020 година, нека си пожелаем здраве, силен дух и благословение за България,

и с обединени усилия, да се борим за достойното бъдеще, което зависи от всеки един от нас.

Защото не случайно на гербът ни е изписано «Съединението прави силата».

С това, което може, и мисли всеки един българин, с всяко едно действие и усилие в това, в което всеки от нас може да е полезен, можем да си върнем достойното звучене на името България.

Но затова, е необходимо да се работи всеки ден и да се вярва, и да се носи отговорност. Защото това, което е България днес, е това, което е направил или не направил всеки от нас вчера. 

Днес, във втория ден на Новата 2020 година, представяме пълният текст на Новогодишното обръщение на Президента на Република България Румен Радев. Защо днес? Да, разбира се, почти всички, в новогодишната нощ са го чули, но е важно, да изслушаме обръщението вече стъпили в Новата година, и да се замислим над казаното в посланието му към нас. Защото в думите му има частички за всеки един, и е хубаво да ги чуем още веднъж, да ги осмислим.

 

 

Новогодишните празници отново ни събират, сгряват ни с топлината на дома и на близките хора, изпълват ни с надежда за здраве и щастие.

Както в новогодишната баница има късмет за всеки от семейството, така и в обществото ни трябва да има място и грижа за всички.

За възрастните и самотните, за хилядите българи, които днес се борят с недоимъка и най-вече – за децата на България. Защото невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка.

 

Именно те ще свържат и днес българите, обединени от любовта към родината и надеждата за по-добро бъдеще.

Изтичащата 2019 година отново ни припомни, че демокрацията и благоденствието изискват нашето постоянно усилие.

Че когато се примирим и престанем да сме взискателни, изборите се опорочават, решенията за бъдещето ни се вземат на тъмно, парите ни се харчат безотговорно, непрекъснато се отчитат успехи, докато нищетата се множи, а качеството на живот пада драстично.

Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата ни в утрешния ден.

Но нека не забравяме, че сме народ със славна история, който и в най-тежки изпитания е намирал пътя към свободата и напредъка, като се е обединявал срещу грабителството, неправдата и безчестието.

Вярвам, че имаме силите и куража да се справим с предизвикателствата и днес. Народ, който е бил сред водещите в културното развитие на Европа и пример за изграждане на просветена държавност, не може днес да се задоволява с плахи амбиции и последни места в европейските класации.

Нашето общество ще преуспява, когато обединим усилия в името на достойнството и благоденствието на българския народ. Когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността са водеща обществена ценност.

Когато осъзнаем своята сила и отговорност, имаме смелостта да отстояваме истината и възпитаме институциите да работят прозрачно и ефективно в интерес на обществото.

Скъпи сънародници, Секунди ни делят от Новата 2020 година.

Нека я посрещнем с вяра в доброто, в себе си и в бъдещето.

Нека напредваме непоколебимо към онази България, в която децата ни ще искат да остават и с която ще се гордеят. И преди да отправим благопожелания, нека вдигайки чашите, благодарим на всички близки и приятели за подкрепата, за доверието и обичта. Да благодарим и на тези, които в празничната нощ са на работното място и на своя пост. Да пожелаем спорна година и на нашите сънародници, пръснати по всички краища на света. Нека Новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом! Да ни е честита Новата 2020 година!

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...