Путин получи най-големия новогодишен подарък

Ако някой e получавал наистина огромен подарък за Нова година, това е Владимир Путин, припомня датският журналист. През 1999 г. Борис Елцин в речта си за Нова година предостави на Путин цялата страна. Оттогава минаха 20 години, Путин промени много в Русия и в света.

Превод:

Преди 20 години бившият агент на КГБ стана президент на Русия. Владимир Путин може да остане начело на страната си толкова дълго, колкото иска, твърдят руските анализатори.

По време на новогодишната си реч Борис Елцин изненада всички. Той напусна поста президент на Русия предсрочно и назначи тогава все още малко известния 47-годишен премиер Владимир Путин. 20 години по-късно всички вече познават Путин. От две десетилетия бившият агент на КГБ ръководи страната с твърда ръка, той все още здраво държи властта в Кремъл. Никой не се съмнява, че Путин винаги има последната дума, дори в най-отдалечените кътчета на Руската федерация.

Понастоящем Путин достигна пенсионна възраст, но, очевидно, изобщо няма намерение да се сбогува. Малко хора вярват, че той ще напусне Кремъл, когато настоящият му президентски мандат изтече през 2024 година.

Олег Морозов, съосновател на партията на президента на «Единна Русия», споедли за Jyllands-Posten, че вярва, че Путин ще намери начин да остане на власт.

«Считам, че той ще поеме ролята на фактическия лидер — приблизително като Дън Сяопин в Китай. Може да се предположи, че Путин ще ръководи нова структура, например, Съвета за сигурност. С малки промени в конституцията той може да гарантира, че следващият руски президент няма да може да взема решения без подкрепата на новия Съвет за сигурност».

«Но засега това са само догадки», подчертава Морозов, който обаче е убеден, че страната ще следва политическия курс на Путин още много години. Независимо от всичко, Русия се нуждае от силен президент, завърши той.

Петя Паликрушева

Източник: https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/International/ECE11826293/putin-fik-verdens-stoerste-nytaarsgave/

Коментари:

Зареждане ...