Bloomberg оцени постиженията на Путин за 20 години във властта

Агенция Bloomberg оцени резултатите от 20-годишното пребиваване на руския лидер Владимир Путин на власт.

Според авторите на статията през този период Русия е успяла да възстанови част от влиянието, загубено след разпадането на СССР.

Изданието отбелязва, че Путин е успял да укрепи връзките си с Китай, присъединил е Крим, променил е ситуацията в Сирия и е продал модерни системи за противовъздушна отбрана на Турция, която е част от НАТО.

Според авторите на материала руският лидер е «задал тона» на срещата на върха на «Нормандската четворка», която се проведе в Париж на 9 декември.

Като основно постижение на президента е определена способността на руския лидер да увеличи геополитическото влияние с «евтин» бюджет.

По-специално се отбелязва, че разходите за отбрана на САЩ са два пъти по-големи от тези на руската страна във всички области.

„Русия отново се превърна в крупна държава за Близкия изток и разширява влиянието си в Африка“, се подчертава в статията.

По-рано допитване на YouGov за изданието Welt am Sonntag разкри, че немците са назовали Владимир Путин и Ангела Меркел главните политици за 2020 година.

В началото на декември главата на Пентагона Марк Еспър обяви, че САЩ изостават от Русия в разработването на хиперзвукови оръжия.

По-късно руският лидер Владимир Путин нарече Русия единствен притежател на хиперзвуково оръжие.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...