Хуситите удариха база в Саудитска Арабия

Йеменските бунтовници хуси са изстреляли балистична ракета по саудитска база на граничната охрана, разположена в южния саудитски град Наджран. Това обяви говорител на йеменските въоръжени сили, свързани с хусите, съобщават световните информационни агенции.

Според говорителя хусите са ударили щабквартирата на 19-та бригада на Националната гвардия в Бир Аскар, Наджран, с ракета «Бадр-1«.

Добавя се, че десетки саудитски войници са били убити и ранени при нападението, което е извършено като «легитимен и естествен отговор на престъпленията на саудитския режим«.

Няма официално потвърждение от Рияд относно инцидента или за броя на жертвите.

Йемен е арена на кръвопролитен конфликт между правителството, оглавявано от президента Абд Рабух Мансур Хади и шиитското движение хуси, подкрепяно от армейски части, лоялни на бившия президент Али Абдула Салех, в продължение на няколко години. Хусите са подкрепяни и от Иран.

Международната коалиция, предвождана от Саудитска Арабия, извършва въздушни удари срещу хусите по искане на Хади от март 2015 г. насам.

Интензивните боеве между двете страни доведоха до една от най-острите хуманитарни кризи в света, като броят на жертвите е до 91 000 души, включително десетки хиляди цивилни, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...