Черна гора пое по пътя на Украйна: притеснения на каноничните православни християнски общности

mku

Полицията в Черна гора започна арести на участниците в протестите срещу приемането от парламента на закон за свободата на вероизповеданията. Работата е в това, че този закон предвижда изземването на собствеността на Сръбската православна църква, срещу което се противопоставят православните сръбски активисти.

По-рано беше съобщено, че протестиращите са блокирали няколко града и затворили пътища. Първите арести са били на Джурджев мост над река Тара, свързващ пътищата между градовете Мойковац, Жабляк и Плевля.

Протестиращите срещу закона за вероизповеданиятав Черна гора са затворили пътя. Премиерът на страната е забранил полицията да употребява сила срещу протестиращите.

Такова мнение е изразил в коментара си за ТАСС черногорският журналист и политолог Игор Демянович: „Край вътрешните мотиви има и външен, налагащ приемането на този закон. Заинтересовани за това са САЩ, защото законът може да стане прецедент за прилагането на този механизъм от Косово и Метохия и правителството на непризнатото Косово да поиска приемането на такъв закон и да изземе манастири и черкви, и средновековните съкровища на сръбската култура в Косово.»

Законопроектът „За свободата на вероизповеданията и вярванията и за правния статус на религиозните общности“ цели да превърне църкви, манастири и други религиозни сгради, построени преди 1920 г., в държавна собственост с цел прехвърлянето имкъм Черногорската православна църква, която не е каноничнопризната. Приетият закон ще даде  законови рамки за изземването на собствеността на Сръбската православна църква, или по-скоро на нейната Черногорско-Приморска митрополия.

„Така наречената черногорска църква е разколническа, тя няма нито авторитет сред хората, нито вярващи, нито сериозно духовенство“ – такова е мнението на експерта Игор Дамянович. Според него властите няма веднага да започна да прилагат закона, а ще изчакат резултатите от изборите.

По-рано президентът на Черна гора Мило Джуканович обвини СПЦ в опит да запази религиозната митрополия в страната и заяви, че Черногороската църква ще стане антокефална по примера на Украйна. В рамките на създаването на нова църква кабинета на страната се опитва да прокара чрез парламента закона за вероизповеданията, предвиждайки изземването на собствеността на СПЦ. Иде реч за повече от 650 светини, включително и известния в православния свят манастир „Острог“.

Игор Перминов

Коментари:

Зареждане ...