Станалата популярна шега на Путин, че „Границата на Русия не свършва никъде“, придобива ново звучене

put

Нарастващата мощ на НАТО, създаването на голям брой военни бази на всички континенти, принуждава Русия да даде адекватен отговор.

Ето и мнението на зам.-директора на Института на страните от ОНД Владимир Евсеев: „Русия премерено  извършва разстановка на своите войски. Тези войски решават изключително важни задачи, както в името на интересите на страната, така и в името на интересите за осигуряване сигурността на нашите съюзници и близки партньори. Разстановката на нашите войски в чужбина не може да се сравни с това на бойните контингенти на САЩ. За разлика  от опитващите се да наложат като абсолютен хегемон Съединените щати, Русия не притиска съюзниците си и съседите със стремеж да изгради колкото е възможно повече бази, арсенали и летища.“

При това експертът подчертава, че не би било излишно да бъдат възродени някои от базите,например в Куба. Но това обаче все още  не е приоритет за страната.

Не бива да се оставя без внимание и изявлението на министъра на отбраната Сергей Шойгуна последната за годината среща на колегията на Министерство на отбраната във вторник, 24 декември: „…сухопътните войски, ВКС и ВМФ активно се обучаваха на различни театри на бойните действия. Стратегическите ракетоносци патрулираха във въздушното пространство над Атлантика, Тихи океан и Арктика. Подводниците браздиха просторите на всички океани. Продължава и антитерористичната мисия в Сирия.“ Министърът напомни за нашите контингенти, които са разположени във военните бази в Киргизстан, Таджикистан, Армения.

На срещата на колегията министърът на отбраната Сергей Шойгу изтъкна и най-важните постижения на руските войски зад граница. През 2019 г. ракетоносците са изпълнили 48 патрулиращи полета. В това число през юли съвместно патрулиране на руски и китайски бомбардировачи, което предизвика истерика на Запада.

Друго събитие, към което беше приковано вниманието на целия свят, беше полетът на ракетоносците Ту-160 в ЮАР.

Руският флот също се отличи. През изминалата година корабите на руският ВМФ имат в актива си 111 далечни походи, чиято география е обширна – от Арктическата зона до Аденския пролив и Индийски океан.

Колкото до областта на военно-техническото сътрудничество, то приоритетни партньори за Русия си остават предишните – Китай, Виетнам, Алжир, Египет и Индия.

ИгорПерминов

Коментари:

Зареждане ...