Русия ще получи уникално оръжие за възпиране

original

На провелата се заключителна среща на Министерство на отбраната,  състояла се в Националния център за управление на отбраната,руският президент Владимир Путин съобщи за разработването на наземна версия на хиперзвуковата ракета на база на морската „Циркон“.

„По план върви работата и по други системи за междуконтиненталната  балистична ракета „Сармат“ с повишена мощност, по хиперзвуковата ракета „Циркон“ с наземно и морско базиране, безпилотния подводен и с междуконтинентален обхват апарат „Посейдон“, крилатата ракета с глобален обхват от ядрения комплекс „Буревестник““  -каза Путин (стенограма на сайта на Кремъл).

Хиперзвуковата крилата ракета „Циркон“ е разработена в НПО за машиностроене (Московска област). Тя е способна да достигне скорост от около 9 Маха, а обсегът й може да надхвърли 1 000 км. Разработването на наземната версия на „Циркон“, както и на крилата ракета «Калибър», би могло да е отговор на прекратяването на участието от страна на САЩ в Договора за ракетите от среден и по-малък обхват.

Игор Перминов

Коментари:

Зареждане ...