Страх в САЩ: Американската артилерия атрофира, а руската — във възход

Руските оръдия превъзхождат по своите възможности полевата артилерия на американската армия. Освен това американската артилерия едва изпреварва севернокорейската артилерия и иранските мобилни оръдия. До този извод стигнаха експертите от аналитичния център на RAND Corporation, които проучиха възможностите на американската полева артилерия.

Артилерията на американската армия има проблеми

Превод:

Експертите проучиха американската армейска артилерия, която Пентагонът пренебрегва в продължение на две десетилетия, като се фокусира предимно върху противовъстаническите операции от началото на 2000-те години. В същото време самолетите и хеликоптерите заеха мястото на артилерията като основен източник на огнева подкрепа по време на операциите в Ирак и Афганистан, докато добре обучените артилеристи са принудени да поемат функциите на пехотата.

Проблемът е, че американската артилерия атрофира, а руската — не.

„През дълъгия период на контравъстаническите операции двата военни клона на САЩ, които бяха засегнати от особено тежки съкращения, са полевата артилерия и противовъздушната отбрана“, казва Джон Гордън, анализатор от RAND, работещ по проучването, в интервю за National Interest.

Макар че руската армия днес е по-малка от тази на Съветския съюз по време на епохата на студената война, тя е въоръжена с мощни гаубици, ракетни системи за залпов огън и балистични ракети.

Русия е в състояние да поразява вражески позиции на значително разстояние, като използва ракетната система за залпов огън БМ-30 «Смерч» с обсег на действие от около 100 километра и ракетната система СС-26 «Искандер», способна да поразява на около 400 километра.

В същото време обсегът на стрелба на американската 155-мм гаубица M109A7 «Паладин» е 24 километра, ако стреля с обикновени снаряди, и 32 километра, ако стреля с активно-ракетни снаряди.

Руските системи за противовъздушна отбрана, като зенитните ракетни комплекси С-400, могат да попречат на самолетите на НАТО да нанасят удари по руските бронирани колони и пътища за снабдяване.

Освен това дори американските регулаторни органи се опасяват, че Америка няма достатъчно бомби с лазерно насочване или промишлени обекти, за да произвежда такива бомби, които да унищожат руските сили.

Всичко това породи страх, че руската артилерия и ракетите с голям обсег на действие могат да унищожат американските летища, пристанища и складови бази.

Сухопътните сили, опитващи се да извършват маневри, ще станат жертви на артилерийски удар на Русия…

Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/us-army%E2%80%99s-artillery-outmatched-russia%E2%80%99s-big-guns-107526

Коментари:

Зареждане ...