Путин изпитва суверенен интернет в случай на ожесточаване на санкциите

На 23 декември руските власти планират да тестват сигурността на суверенния Интернет, пише журналистът на Forbes Кенет Рапоса. Според него Москва организира този тест поради факта, че отношенията й със Запада стават все по-напрегнати, особено на фона на потенциалното ожесточаване на американските санкции.

Путин изпитва суверенен интернет в случай на ожесточаване на санкциите

Проверката трябва да се извърши на 23 декември. Тя ще засегне само определени сегменти, главно държавните агенции, обикновените потребители няма да забележат нищо, увери представителят на Министерството на съобщенията Евгений Новиков.

Според Рапоза преходът към суверенен Интернет се основава на опасенията, че западните правителства един ден могат едновременно да блокират достъпа на Русия до киберпространството. Декемврийският тест е предназначен не само за тестване на затворената система, но и за идентифициране на уязвимите места на цифровите телекомуникационни системи.

Една от заявените цели на теста е да се установи дали злоумишлениците могат да прихващат данни от потребителите на мрежата.

Путин изпитва суверенен интернет в случай на ожесточаване на санкциите

Министерството на съобщенията нарича това мероприятие „изследване“, като подчертава, че Русия не се изключва от външния свят.

Руските правителствени чиновници обаче понякога заявяват, че страната се нуждае от по-сигурен Интернет, който не е свързан с американските технологии, подчертава авторът.

Законът за осигуряване на безопасно и стабилно функциониране на интернет в Русия влезе в сила на 1 ноември. Той задължава далекосъобщителните оператори да инсталират само оборудване, одобрено от Роскомнадзор, припомня журналистът.

Роскомнадзор ще отговаря за централизираното управление на маршрутизацията на трафика в случай на заплаха за системата Рунет. Агенцията ще филтрира трафика и ще блокира достъпа до забранени ресурси.

В резултат на това в бъдеще «руският Интернет ще стане като китайския, ако Кремъл усети, че Вашингтон заплашва достъпа му» до глобалната мрежа, казва Рапоса.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2019/12/19/russia-to-test-sovereign-internet-just-in-case-2020-sanctions-get-worse/#4909ed912115

Коментари:

Зареждане ...