Инициативата, която ще счупи гръбнака на долара

Турският президент на срещата на върха на ислямските страни в Куала Лумпур обърна внимание на значението на търговията с национални валути. Според изданието използването на щатския долар като оръжие е мобилизирало света. Отбелязва се, че договорът за доставката на С-400 в Индия е подписан в рубли. Може ли инициативата да счупи гръбнака на долара?

Превод:

Използването на щатския долар като оръжие за натиск върху търговските партньори на САЩ мобилизира света. Най-големите търговски сили в света, предимно Русия, Китай и Индия, продължават да подписват споразумения за използването на национални валути вместо долари.

Договорът за доставка на руските системи за противовъздушна отбрана С-400 за Индия беше подписан в рубли. Президентът Ердоган от своя страна отбеляза, че въпросът за „търговията с национални валути“, който той повдигна по-рано, става още по-актуален.

Някои страни търсят начини да се откажат долара, използван от САЩ като оръжие срещу много държави, особено срещу техните търговски партньори.

Правителствата, които искат да противодействат на американските санкции и икономическите атаки, се стремят да разширят използването на националните валути и да прекъснат влиянието на долара, който САЩ използват като инструмент за натиск.

В речта си в Куала Лумпур Ердоган обърна внимание на важността на търговията в национални валути: „Считам, че трябва да се съсредоточим върху въпроса какво можем да направим заедно. Обръщаме внимание на значението на използването не на чуждестранни, а на наши национални валути в търговията. Липсата на собствени платежни системи прави нашите финансови пазари уязвими за шокове и манипулации“.

„За да предотвратим това, ние се опитваме да разработим алтернативни платежни системи със страни като Русия, Китай, Бразилия“, каза Ердоган. — Понастоящем, когато се обсъждат търговските войни, въпросът за търговията с национални валути става още по-належащ.

„По този въпрос, в който постигнахме доста успешни резултати досега, сме готови да работим с вас“, добави Ердоган.

Като част от стъпките към отказ от долара, руският министър на финансите Антон Силуанов и председателят на Народната банка на Китай И Ган подписаха междуправителствено споразумение през юни 2019 г. за преминаване към разплащане в национални валути вместо в долари.

През октомври 2019 г. беше подписано споразумение между Русия и Турция за разширяване на използването на национални валути в търговията.

Руско-индийският договор за доставка на зенитно-ракетните системи С-400 беше подписан в рубли. Руските експерти отбелязаха, че ако Вашингтон продължи да затяга политиката си за санкции, за страните ще стане обичайно сключването на военни споразумения в национални валути.

От друга страна, руският президент Владимир Путин заяви през септември тази година, че първият кръг от преговори за подготовката на проект за споразумение за създаването на зона за свободна търговия с Индия ще започне.

Путин в изявлението си също подчерта желанието за разширяване на използването на национални валути в търговията с Индия.

През ноември 2018 г. по време на 34-то заседание на Постоянния комитет по търговско и икономическо сътрудничество към Организацията за ислямско сътрудничество турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към ислямските страни:

„Използването на национални валути в търговията между нас е изключително важно за унищожаването на империалистическите окови“.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.star.com.tr/ekonomi/dolarin-belini-kiracak-girisim-haber-1501518/

Коментари:

Зареждане ...