Захарова към САЩ: Скоро ще поискате да спрем и да дишаме

Съединените щати, държава с огромен национален дълг, се опитва да попречи на другите да развиват икономиките си. Скоро те ще поискат от нас да спрем да дишаме веднага. Така отговори Министерството на външните работи на Русия по повод влезлите в сила санкции срещу строителството на енергийния проект «Северен поток-2», информират местни медии.

Говорителят на ведомството Мария Захарова разкритикува санкциите на САЩ.

Държава с 22 трилиона национален дълг забранява на страни, които си плащат кредите да развиват икономиките си, написа тя във «Фейсбук» и добави, че «американската идеология на заем не може да устои на световната конкуренция«.

Скоро те ще поискат от нас да спрем да дишаме веднага. И като цяло много ще го изпълнят, обяви Захарова, съобщи News.bg.

По-рано Nord Stream 2 AG потвърди спирането на строителството на газопровода «Северен поток 2», съобщава ТАСС.

Компаниите, участващи в «Северен поток 2», ще продължат да финализират проекта възможно най-скоро.

Завършването на строителството на «Северен поток 2» е необходимо за сигурността на енергийните доставки за Европа.

Тази сутрин съобщихме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал бюджета на САЩ за отбрана за фискалната 2020 година, който предвижда мерки срещу Русия, включително санкции срещу «Северен поток 2».

Излъчването на церемонията по подписването се извърши по телевизионния канал C-SPAN.

Според РИА Новости бюджетът за отбрана включва средства за „противодействие на Русия“, санкции срещу „Северен поток — 2“. Предвидена е и военна помощ на Украйна, която по-късно бе отменена със съгласието на демократите. По този повод Тръмп заплаши да въведе «публично вето», ако този текст остане в отбранителия бюджет на страната.

На 17 декември законопроектът за бюджета за отбрана беше одобрен от Сената на Съединените американски щати. Документът предвижда отпускането на 738 милиарда долара за нуждите на американската отбранителна сфера.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...