Путин — майстор на геополитическите игри

Кореспондентът на «Синхуа» се възхищава на геополитическите решения на Владимир Путин. Според него Западът трябва да се поучи от „играта“ на руския президент, защото само за една година той е успял да събере истински геополитически позитиви, умело използвайки слабостите на противника за собствените си интереси.

Превод:

На 2 октомври в Сочи руският президент Владимир Путин се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да подпише меморандум за разбирателство относно ситуацията в Сирия. На следващия ден Путин оглави първата среща на върха Русия-Африка, насочена към определяне на целите за развитие на руско-африканското сътрудничество. Благодарение на успешните геополитически политики в Близкия изток и Африка, Русия успя да засили още повече позициите си на дипломатическата арена.

В Близкия изток, след като САЩ изтеглиха част от войските си, Русия изпрати силите си за укрепване на отношенията със Сирия и Турция и за посредничеството в Сирия, а също така продължи да набира сили в руско-американската игра.

Освен това тя задълбочава сътрудничеството със Саудитска Арабия, работи с ОПЕК за съвместното намаляване на производството на петрол, конкурира се с правителството на САЩ в полза на понижаване на цените на петрола и засилва правото си на глас в областта на енергетиката.

В Африка Русия се стреми да заеме нови геополитически точки и да поддържа тесни политически и икономически връзки със страните от африканския континент.

В Азия Путин продължава да задълбочава отношенията с Китай. През април той се срещна с върховния лидер на Северна Корея Ким Чен Ун, за да засили ролята на Русия на Корейския полуостров.

Наред с поддържането на суверенитета на южните Курилски острови (четирите северни острова на Япония), Русия развива икономическо и търговско сътрудничество с Япония.

В Европа руският износ за Турция на противоракетната ракетна система С-400 предизвика вътрешни разногласия в рамките на НАТО. Европа вярва, че влиянието на Русия в Близкия изток, Африка и Азия не намалява, а напротив, ще се увеличава все повече и повече. Затова е невъзможно да се изолира Русия, по-добре е да се надяваме на бързо уреждане на спора между Украйна и Русия.

Според списание The Economist, по време на дългия икономически упадък и многото години обсада на Русия от Запада, Путин е събрал геополитически «стрийт-флаш» за една година. Западът трябва да се поучи от тази „игра“.

Първо, Путин има много остър ум, добре улавя слабите места в глобалната геополитическа картина и вътрешните разногласия в Запада.

Второ, руският президент знае как да взима правилни решения, не се колебае, когато трябва да покаже реална сила, той е прагматичен и благоразумен в укрепването на отношенията с други държави и не крие факта, че военно-дипломатическите действия служат на националните интереси.

Трето, Владимир Путин е добър стратег, той много добре се проявява в играта със Запада, максимално разширявайки влиянието си и се възползва от слабостите на противника за своите интереси.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.xinhuanet.com/world/2019-12/18/c_1125359894.htm

Коментари:

Зареждане ...