US конгресмените са «извън себе си от ярост» и удариха «двоен шамар» на Турция

Американските конгресмени отдавна са «извън себе си от ярост» заради закупуването от Анкара на руската система за ПВО и военната операция на Турция в Северна Сирия, пише Neue Zürcher Zeitung. И ето най-накрая Конгресът на САЩ реагира и «удари двоен шамар на Турция», съобщава швейцарският вестник: той призна геноцида над арменците и наложи санкции срещу Анкара.

Отдава не е тайна, че американският конгрес силно охлядня към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung. Американските конгресмени бяха «доведени до ярост» не само от покупката от Анкара на руските зенитни ракетни системи С-400, но и от турската военна операция в Северна Сирия, пише авторът на статията Питър Уинклер.

И ето, най-накрая Конгресът на САЩ реагира и „удари на Турция двоен шамар в лицето“, съобщава журналистът Neue Zürcher Zeitung.

„Първият засяга една болна тема“: Сенатът на САЩ, както и по-рано Камарата на представителите, за първи път официално призна „турското клане над арменците“ през 1915 г. за геноцид.

Според автора на статията това е „символична стъпка“ и приетата резолюция не задължава никого за нищо. Въпреки това американският конгрес по този начин „силно бръкна в раната на Турция“, пише Уинклер.

„Вторият шамар в лицето“ на Турция може да има по-конкретни последици, продължава журналистът на швейцарското издание.

Тези дни, след няколко неуспешни опита и с мнозинство гласове, Комитетът за външна политика към Сената на САЩ все пак прие закон, който предвижда санкции срещу Турция, пояснява авторът на статията.

На свой ред, допълва Питър Уинклер, Анкара, „както се очакваше“, гневно реагира на действията от страна на Вашингтон и не за първи път заплаши да предприеме ответни мерки, ако САЩ наложат санкции срещу Турция заради отбранителна сделка с Русия.

Междувременно, поради закупуването от Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400, САЩ вече изключиха Турция от производствената програма за многофункционалните изтребители F-35, припомня журналистът от Neue Zürcher Zeitung.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nzz.ch/international/der-amerikanische-kongress-verpasst-der-tuerkei-eine-doppelte-ohrfeige-ld.1528447

Коментари:

Зареждане ...