Путин непреклонен: Непознатото за «инцидента» в Париж

Руският политолог Алексей Чесноков, заместник-ръководител на Управление „Вътрешна политика“ към руския президент, разказва интересни подробности около преговорите в Париж.

„Аваков лъже и говори за инцидента по време на разговорите между Сурков и Ермак (между другото, Аваков не беше допуснат близо до преговорите). Сурков всъщност отказа да обсъжда промените в проекта на комюнике, предварително съгласуван от страните.

Това се отнася до абзаца за предоставянето от Украйна на специален статут на Донбас. Украинците се опитаха да се откажат от това си задължение.

Тогава помощникът на В. Путин заяви, че руската страна ще спре участието си в преговорите, ако този пункт бъде нарушен. Това всъщност беше ултиматум. И той сработи.

След това представителите на Германия и Франция оказаха натиск върху украинците и тази принципна точка за Донбас се запази в правилната си редакция. Украинците се наложи да отстъпят и потвърдят предоставянето на специален статут на народните републики за постоянно.

При това да закрепят същото в Конституцията на Украйна.

Като цяло, както каза един от свидетелите на дискусията, Ермак лъже и се пазари на преговорите не по-малко, а дори повече от своите предшественици“.

Чесноков сподели още, че основният резултат от срещата на върха е, че президентът на Украйна е документирал задълженията на страната си за буквалното и пълно изпълнение на Минските споразумения.

Опитът на Зеленски да преразгледа споразуменията от Минск (да повдигне въпроса за границата и да откаже скрепяването на специалния статут на Донбас в Конституцията) се провали.

Украинската делегация възпроизведе всички схеми, които Порошенко преди това беше предложил. Всъщност те нямаха и нямат нови идеи.

Украинската страна отказа да изтегли силите си по цялата линия на контакт, въпреки че се съгласи по-рано. Това говори за тяхното лицемерие, защото в същото време те публично говорят за мир, а в кулоарите — за страха си от радикалите.

По време на преговорите за Норманска четворка в Париж, представителите на Украйна буквално умоляваха другите участници да преразгледат Минските споразумения. Те се оплакваха, че в Украйна ще избухне революция и националистите ще ги свалят, ако се опитат да приложат минските комплекси от мерки. Но останалите преговарящи останаха непреклонни, продължава политологът.

Приетото окончателно комюнике по настояване на Русия обяви ангажимента на страните към Минските споразумения и тяхната неприкосновеност.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...