Над 50 хиляди евакуирани в Италия, невзривена бомба от II св.в.

Почти 54 хиляди души бяха евакуирани днес в град Бриндизи в Южна Италия, където на 2 ноември откриха невзривена бомба от Втората световна война, предаде БГНЕС.

Бомбата в Бриндизи бе намерена при строителни работи за разширяване на местния киносалон „Андромеда“.

Това е най-голямата евакуационна операция в Италия от следвоенния период.

По заповед на градските власти в Бриндизи бе създадена карантинна зона, от която сапьорите трябва безопасно да изнесат стария боеприпас.

Част от хората в Бриндизи започнаха да напускат домовете си в събота вечерта, за да не се създава паника.

Към 8 часа сутринта местно време в неделя всички жители на града и околните райони бяха евакуирани. Около хиляда служители на реда и 250 доброволци участваха в операцията по евакуация.

Английска бомба от Втората световна война, хвърлена над Бриндизи вероятно през 1941 г., е намерена по време на строителни работи за разширяване на местния киносалон „Андромеда“.

Според информационния канал RaiNews24 група военни сапьори, състояща се от 15 души, работят по неутрализирането ѝ. Боеприпасът ще бъде транспортиран извън града и в понеделник ще бъде взривен в специално подготвена кариера.

Подобни операции, свързани с откриването на невзривени бомби и снаряди от времето на войната, се провеждат често в Италия.

За последен път невзривен боеприпас бе причина за евакуация на гражданите на северния италиански град Болцано на 20 октомври.

Коментари:

Зареждане ...