Експрет: НАТО «заседна» между Тръмп и Макрон — като каруца в кал

НАТО се оказа „между Тръмп и Макрон“: макар че първият го счита за остарял, а вторият твърди, че алиансът е в „мозъчна смърт“, пише бившият съветник на словенския външен министър Борут Гръжич в статията си Hürriyet Daily News. Според анализатора е време алиансът да се промени, за да отрази настоящите заплахи, но това няма да е възможно, ако в НАТО продължат да се занимават не с геополитиката, а с кавги между лидерите.

Всичко започна с президента на САЩ Доналд Тръмп, който — следвайки пътя, положен дълго преди него от Джордж Буш, обяви, че НАТО «е остаряло». По-късно френският лидер Еманюел Макрон добави масло в  огъня, като заяви преди няколко седмици, че алиансът е в „мозъчна смърт“, пише бившият съветник по външна политика на словенския външен министър Борут Гръжич на страниците на Hürriyet Daily News.

И най-накрая, миналата седмица те се срещнаха в Лондон на срещата на върха на НАТО, където започнаха да си „играят с мускули“ един пред друг, припомня авторът. Според експерта подобни „мачовски разправии“ не са полезни за никого и излизат скъпо за целия алианс.

Въпреки че съюзниците в НАТО всъщност изразходват различни части от бюджета си за въоръжените сили, тези цифри всъщност нямат значение за общото състояние на сигурността на страните членки на алианса, продължава анализаторът.

„Сигурността се ражда от ефективна стратегия, насочена към неутрализиране на актуалните заплахи“, обяснява Гръжич.

Франция очевидно иска да даде да се разбере, че алиансът се нуждае от нова концепция за сигурност, изградена върху обща концепция за заплахите и приоритетите, а според президента Макрон в НАТО понастоящем няма и помен от това, твърди авторът.

Впрочем, «осъждането» на френския лидер за това, че той се «държи прекалено по френски» и «безразборно» критикува алианса, не е толкова лесно — та господинн Тръмп още от момента на встъпването си в длъжност действа «в едностранен порядък и напълно безразсъдно»: той изведе войската от Сирия, прекрати участието на американците в процеса на мирното регулиране в Близкия Изток и се отказа от «ядрената сделка с Иран», при това тотално не се замисли за нуждите на Европа, изброява Гръжич.

НАТО заседна  между Тръмп и Макрон — като каруца в кал, добавя авторът.

Петя Паликрушева

Източник: Hürriyet Daily News

Коментари:

Зареждане ...