Австрийско издание призовава: Европа, време е за съпротива срещу шантажа на САЩ!

Новите санкции срещу «Северен поток — 2″ демонстрират колко са егоистични САЩ, пише Contra Magazin. Въпреки това дори германските политици, които „обикновено с охота проявяват смирение пред Вашингтон“, постепенно се присъединиха към „съпротивата срещу американската политика на шантаж». Време е Европа най-накрая да направи изводите си и да „сложи край на „трансатлантическото партньорство“, призовава изданието.

Американските санкции заплашват турците за закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400 от Москва, а сега и европейците за участието им в изграждането на «Северен поток-2″, пише Contra Magazin.

Според автора на статията Марко Майер, новите наказателни мерки на Вашингтон срещу европейските компании, участващи в изграждането на руския газопровод, демонстрират „колко егоистична е външната политика на САЩ“.

„И затова дойде време да се сбогуваме със Съединените щати“, призовава Contra Magazin.

Съединените щати, припомня Майер, многократно налагаха санкции срещу Руската федерация, които „благодарение на старанията на трансатлантическите акробати паднаха върху плещите на европейците и нанесоха голяма вреда на европейската икономика“.

В същото време Вашингтон „щедро“ направи изключения за американските концерни и „нечестно“ създаде предимства за тях по целия свят пред чуждестранните конкуренти, твърди авторът.

Впрочем, продължава журналистът, дори германските политици, които „обикновено с охота проявяват смирение пред Вашингтон“, постепенно започнаха да се включват в „съпротивата срещу американската политика на изнудване и шантаж“.

„Европейската енергийна политика трябва да се определя в Европа, а не в САЩ“, каза онзи ден германският външен министър Хайко Маас.

Поведението на Вашингтон рязко се критикува от представителите на различни германски партии — „дори от зелените и либералите“, подчертава Майер.

Време е Европа най-накрая да направи изводите си и да „сложи край на „трансатлантическото партньорство“, което в крайна сметка служи единствено за поддържане на американската империя над повърхността на водата», завършва авторът.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.contra-magazin.com/2019/12/us-erpressungspolitik-kauft-nicht-beim-russen/

Коментари:

Зареждане ...