Русия никога не се предава, а срещу Китай Западът няма смелост да тръгне

Наричат Русия страна на „войнствен народ“, известна със своята неукротимост и смелост, пише китайското издание Sohu. Но Западът продължава да стеснява военния обръч около Русия и непрекъснато се опитва да я вкара в икономическа блокада. Европа обаче не предприема подобни действия срещу Китай. Защо?

Превод:

От гледна точка на световната история, благодарение на бързия растеж и силната власт, съвременните западни държави заемат господстващо положение в света и монополизират световното богатство. Следователно, за да запази водещата си позиция, Западът се опитва да смаже и да стегне обръча около онези страни, които могат да го предизвикат. Вече видяхме как Съветският съюз беше обсаден и разрушен. Дори и сега, въпреки че Русия тръгна по пътя на капитализма, но тъй като тя предизвиква Запада, обръчът около нея продължава да се затяга от всички страни.

Странно е, че Западът ограничава влиянието на Русия, но защо не смее да се насочи към Китай? Има три причини за това.

Руснаците са известни в света като най-„войнствения народ“ и се славят със своята неукротимост. Първата и Втората световна война бяха завършени благодарение на усилията на Русия. Може да се каже, че много страни по света треперят пред влиянието на Русия, особено Япония. И въпреки че изминаха толкова години, японците все още не смеят да влязат в конфликт за Южно-Курилските острови.

Но дори и в този случай виждаме, че въпреки опитите на Русия да установи отношения със западните страни след разпадането на СССР, те продължават да засилват обсадата. В частност НАТО стеснява военния обръч около Русия и постоянно я вкарва в икономическа блокада. Това усложнява вътрешното развитие на страната и руснаците постоянно са принудени да «водят война».

Макар че конфликтите с Украйна и Грузия все още не са приключили, но с цел допълнително възпиране на Русия, Западът започна война в Сирия.

Независимо от всичко, Русия не се предава.

След разпадането на СССР обаче Западът не смее да започне война с Китай.

Причините:

Първо, уроците от трите войни.

Всъщност след Втората световна война Западът също непрекъснато обсажда Китай.

За тази цел те започнаха войната на Корейския полуостров, войната във Виетнам и Индо-пакистанския конфликт. Ако Китай беше въвлечен в някоя от тези войни, последиците биха били немислими. Но в резултат Западът претърпя съкрушително поражение във всички тези кампании.

Второ, опитът от миналото.

Западът обсажда Китай след Втората световна война. Той възнамеряваше да го изтощи и да го превърне в изостанала държава. Но такова сдържане допълнително стимулира духа на независимостта на Китай. Колкото по-силна е блокадата, толкова по-мощен става Китай. Сега той не само разполага с ядрени оръжия, но има и напреднала икономика във всички сфери, която е на второ място в света. Така че Западът си извлече поуките в това отношение.

Третата причина е безполезността на съдържанието на Китай.

За 70 години развитие след Втората световна война Китай се трансформира от слаба държава в глобална суперсила. Освен това, при настоящите предимства на системата, тя има неизчерпаема мощност и огромен потенциал. Западът няма толкова сили, за да ограничи влиянието на Китай.

Благодарение на съвременните икономически мащаби, Китай се превърна в лидер в световната икономика. Ако се изолира тази мощна държава, Западът ще загуби още повече.

Западът няма да се осмели да насочи силите си срещу Китай.
Петя Паликрушева

Източник: http://www.sohu.com/a/357918840_821446?scm=1019.e000a.v1.0&spm=smpc.csrpage.news-list.31.1575352713989TklJs1T

Коментари:

Зареждане ...