Путин пази Победата над фашизма — не на фалшифицирането на Втората светова война!


Под председателството на Владимир Путин Кремъл беше домакин на заседание на Руския организационен комитет «Победа» за подготовка за Годината на паметта и славата, съхраняването на паметта и предотвратяването на фалшифицирането на историята на Великата отечествена война.

Също така бяха обсъдени мерки за подпомагане на ветераните, дейностите на издирвателните отряди и изпълнението на проекта „Без срок на давност“, както и военните мемориални работи, в частност, развитието на мемориала на съветския войник в Ржев.

Руският организационен комитет «Победа» включва ръководителите на президентската администрация, правителството, Съвета на федерацията, Държавната дума, федералните изпълнителни органи, пълномощните представители на президента във федералните окръзи и представителите на няколко обществени организации.

Видео: Путин проведе заседание на Организационния комитет «Победа»

По-рано съобщихме, че бронзовата фигура на войник с височиа 25 метра ще бъде издигната около селището Хорошево. Проектът се реализира от Руската военно-историческа общност с подкрепата на Русия и Беларус, Министерството на културата на Руската Федерация и правителството на Тверска област.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев одобри проекта за създаването на скулптурната композиция за Ржевския мемориал на Съветския войик в Тверска област, представен от Министерството на културата на Русия. Разпореждането е публикувано на портала за юридическа информация.

«Да се одобри представеният от Министерството на културата на Русия  и съгласуван със заинтересованите федерални органи на изпълнителната власт и белоруската страна проект за «Създаването на скулптурна композиция за Ржевския мемориал на съветския войник в Тверска област», се казва в документа.

Ето какво казват авторите на паметника на съветския войн в Ржев:

«Не очаквах, че този проект ще създаде толкова силен резонанс, че той така ще разтревожи сърцата на хората».

Това заявиха авторът на проекта на Ржевския мемориал на Съветския войник — скулптурът Андрей Коробцов и архитекта Константин Фомин.

Мемориалният комплекс ще бъде посветен на всички, които са се борили и са дали живота си, воювайки около Ржев по време на Великата отечествена война.

От четирите офанзивни операции в посока Ржев, втората операция Ржев-Сичевската, която се провежда от 25 ноември до 20 декември 1942 година, и получила името «Марс», е най-малко известна доскоро.

Благодарение на тази операция се подпомагат съветските войски, които започват успешно контраофанзива към Сталинград през номеври 1942 година.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...