Могъществото на Русия в Черно море се завръща

Русия извърши в Черно море стрелби с едно от най-модерните видове оръжия — с ракетите си «Калибър». Появата на „Калибрите“ след упадъка през 90-те и 2000-те години дава на Черноморския флот на Русия коренно различни възможности, особено на фона на ръста на турския флот и появата на базите на НАТО в Румъния и Украйна.

Крилатите ракети «Калибър», които са на въоръжение във фрегата «Адмирал Есен», извършиха «детски пускове» — на разстояние 250 километра, с потенциална стрелба от 2500 километра.

Да видим колко е разстоянието от мястото на изстрелването по потенциални цели: 390 км от стената в Севастопол до базата на НАТО в Констанца в Румъния, 730 км до Батуми в Грузия, 540 км до турския Истанбул и 305 км до Одеса.

Известно е, че руският флот няма да води бойни операции с никоя от споменатите страни, но руските кораби периодично демонстрират своите възможности. „Адмирал Есен“ изстреля ракетите и удари наземни цели на разстояние само 250 километра (140 морски мили) — т.е. поигра си.

Разстоянието от изстрела да поразените цели е взето за 2.5 минути — скоростта на свръхзвука.

Няма да говорим за трагичната ситуация в руската армия преди идването на власт на Путин, но е повече от очевидно, че ситуацията днес е коренно различна. Черноморският флот на Русия получи най-мощно въоръжение. Флотът е попълнен с модерни фрегати, подводници — силата, от която се страхуват и уважават. И която, естествено, трябва да бъде демонстрирана.

Госпоменатите стрелби не се извършват за първи път.

През август 2018 г. фрегата «Александър Григорович» успешно порази с ракети от този клас военноморска цел — имитация на условен вражески кораб. Тук можем да си припомним, че на 12 ноември екипажът на най-новия малък ракетен кораб «Ингушетия» също извърши изпитателни изстрелвания в Черно море от ракетния комплекс «Калибър» и артилерийския си комплекс. Целите на земята и сушата бяха поразени с висока точност. Подобна стрелба се извършва в последно време и от други кораби.

„Това е естествена демонстрация на силата, която е необходима на армията на която и да е държава“, заяви военният експерт Владислав Шуригин.

„Нямаме какво да крием, още повече, че вече няма и как да го скрием».

Дори ако оставим настрана гордостта на руския президент Владимир Путин — хиперзвуковите «Кинжали», «Циркони», «Авангарди», «Буревестници» — в арсенала на руската армия има и «Калибри».

Първоначално „Калибър“ бе разработен за многоцелевите подводници от проекта 885 „Ясен“, а едва след това за другите видове подводници и надводни кораби.

Адмирал Владимир Комоедов, оценявайки оръжейния потенциал на Русия, счита, че «флотът на която и да е държава трябва да има своя лидер, без значение какъв е той — ескадрила на самолетоносачи, подводна групировка атомни подводници или потенциалът на ударните крилати ракети. Страната се нуждае от реални бойни възможности».

Днес тези възможности са нагледно демонстрирани.

Въпреки че Русия не си възвърна военния потенциал от 80-те години на миналия век (а Черно море отново не се превърна във „вътрешно море на СССР“), за първи път от десетилетия Черноморският флот получи военен инструмент, способен да решава задачи по цялото Черно море и неговото крайбрежие.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...