Италия моли Русия да свали санкциите

Италианският вестник пише за срещата на Сергей Лавров и италианския му колега в Рим. Външните министри на двете страни обсъдиха ситуацията в Либия и Сирия, като Лавров подчерта, че кризата в Либия е свързана с „опасната авантюра на НАТО“. Разговаряли са също за антируските санкции и ответните действия на Русия.

Превод:

Римската визита на руския външен министър Сергей Лавров, един от най-очакваните гости на «Средиземноморските диалози», започна в «Палацо Мадам» със среща с италианския му колега Луиджи Ди Майо. Най-належащият въпрос за Рим е либийската криза, включително в навечерието на Берлинската конференция, насрочена за следващата година, където след срещите в Париж и Палермо ще бъде направен опит за сключване на примирие.

На молбата на италианците за подкрепа на Лавров, явно позовавайки се на генерал Халифа Хафтар, но не споменавайки името му, той отговари, че ключът към решаването на проблемите е участието на всички страни в конфликта, защото „има твърде много играчи и има твърде много въпроси за това кой е легитимен и който вече не е».

Както той заяви публично през деня, Лавров счита Берлинската конференция за „пропуснат шанс“, тъй като либийците не са били поканени да присъстват.

На срещата се разглеждаха също въпросите за търговията и санкциите.

Ди Майо обеща, че «Италия играе в един и същ екип с Брюксел, но също така възнамерява да настоява за политическа оценка на въздействието на санкциите и руските контра-санкции върху нашите компании».

По-натътък на пресконференция Ди Майо заявя: „Руските санкции срещу пармезана моля да бъдат премахнати».

Министърът също така обявяви за предстоящото си посещение в Москва по повод технологичното изложение «Инопром».

Това — както и снимката, направена на покрива на «Палацо Мадам» и публикувана в неговия акаунт в Instagram — говори за желанието да се засилят връзките с Москва.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.corriere.it/esteri/19_dicembre_06/lavrov-troppi-giocatori-libia-363b41ea-1868-11ea-addc-85aa5b33ebd7.shtml

Коментари:

Зареждане ...