Турция към САЩ: Осъждаме санкциите на вашите антируски кръгове, демонстрирате неуважение към нашия суверенитет

Турското външно министерство осъди антитурските санкции от Комисията по външни отношения към горната камара на американския Конгрес, съобщава ТАСС.

«Инициативите, подкрепени от двете камари на Конгреса и антитурските кръгове, са още един признак на неуважение към нашите суверенни решения относно националната ни сигурност», обяснява в изявление турското министерство. 

«Призоваваме Конгреса на САЩ да действа разумно и да заеме конструктивна позиция, за да не навреди на нашите общи цели, които бяха потвърдени отново на най-високи нива през последните седмици.»

Комитетът за външни отношения на Сената на САЩ одобри в сряда пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор във връзка с военната операция на Анкара в североизточна Сирия и закупуването на руски противоракетни ракетни системи S-400.

Сега документът ще бъде представен за разглеждане и могат да се правят изменения в него. Подобен законопроект е одобрен от Камарата на представителите на САЩ в края на октомври.

Инициативата задължава президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи ограничения на участващите във военната операция в Сирия, по-специално срещу турския министър на националната отбрана Хулуси Акар.

Освен това, администрацията на Вашингтонсъгласно закона на CAATSA («За противодействие на противниците на Америка чрез санкции»), трябва да въведе ограничения във връзка с покупката на С-400, съобщи News.bg.

По-рано съобщихме, че международният комитет към Сената на САЩ одобри законопроект, който предполага въвеждането на санкции срещу Турция за закупуването на руските системи С-400.

Документът е публикуван на сайта на Конгреса.

Придобиването на комплексите С-400 от Анкара се счита за повод за прилагането на закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“.

Освен това санкциите предполагат ограничения върху продажбата на оръжие от САЩ за Турция, а ограничения могат да бъдат въведени и срещу ръководители на Турция.

По-рано американският сенатор Крис Ван Холен заяви, че Турция е прекрачила «червената линия», започвайки тестване на радиолокационните станции (РЛС) на зенитно-ракетните комплекси С-400, закупени от Русия.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че турската страна може да повдигне въпроса за присъствието на американските военни в авиобаза «Инджирлик», ако бъдат наложени санкции поради закупуването на руските С-400.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...