Синдикати: Стачките във Франция продължават, «прекрачена е червената линия

Във Франция стачките срещу пенсионната реформа продължават въпреки вчерашното изявление на премиера Едуар Филип, който изясни плана за универсална пенсионна система и направи някои отстъпки.

Хаосът в транспорта във Франция продължава, Париж отново осъмна в километрични задръствания и почти без метро, подобно е положението и из страната, железничарите подновиха стачката с намерението да не спират до Коледа, както се закани един от основните профсъюзни лидери.

«Социална реграсия», «прекрачена червена линия» — това са оценките сред синдикатите за вчерашното изявление на премиера Едуар Филип, който изложи плана за универсална пенсионна система, като направи редица отстъпки относно поколението, засегнато от реформата и тежките и рискови професии.

«Вратата ми е отворена за диалог» — заяви снощи премиерът.

Днес министърът на икономиката обеща преговори по спорните точки от реформата и прикани да се излезе от логиката на конфликта.

В отговор недоволните от реформата планират нов ден на протестни демонстрации на 17 декември. Според последното проучване на БФМТВ 54% от французите продължават да подкрепят стачката. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...