Радев се срещна с Великия магистър на Малтийския орден

България и Малтийският орден засилват сътрудничеството си. Това декларираха след среща в София президентът Румен Радев и Великият магистър на Малтийския орден. Той е един от най-древните християнски ордени и развива благотворителна, социална и хуманитарна дейност в цял свят.

Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето пристигна на двудневно държавно посещение по покана на президента Румен Радев.Снимка: БТА

Президентът и принцът обсъдиха въпроси от взаимен интерес. Радев благодари за материалната и духовна подкрепа на Малтийския орден в болници, училища, институции за социално слаби и за хора с увреждания.

«Утре заедно с Великият магистър ние ще открием първия за България високотехнологичен уред «Нирвана» за рехабилитация на деца, страдащи от детска церебрална парализа, който е осигурен в една от болниците в София с подкрепата на посолството на Малтийския орден в София».

С подкрепата на посолството на Малтийския орден ще бъде доставен ехограф за софийска болница, както и линейка за болницата в Дупница. Великият магистър подчерта, че България е фактор на стабилност и мир в региона. Сред обсъжданите теми беше и миграцията.

«Малтийският орден се ангажира сериозно да помага на много страни, изправени пред предизвикателството на миграцията. Работим с държавите на приход на бежанците, с онези, които са на пътя им. Имаме проекти за помощ и интеграция в страните, които приемат мигранти, имаме значителен опит в този сектор. Много са областите, в които можем да засилим сътрудничеството си с България.»

Тази година България и Малтийският орден отбелязват 25 години от установяване на дипломатическите отношения.

Суверенният военен хоспетелиер на орден «Свети Йоан» от Йерусалим, Родос и Малта, един от най древните християнски ордени, има дипломатически отношения със 109 държави и развива благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят.

За 14 години посолството на Малтийския орден у нас е организирало над 350 различни инициативи в цялата страна.

В рамките на визитата на Великия магистър на Малтийския орден са предвидени срещи с председателя на парламента, със Светия синод на БПЦ и с мюфтийството. Това съобщи БНР.

Суверенен военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта (познат още и като Малтийски орден) – рицарски религиозен орден на римокатолическата църква.

 

Коментари:

Зареждане ...