Немски журналист: Украйна трябва да направи «шпагат» между Запада и Русия


Срещата в нормандския формат не може да бъде голям пробив, защото ситуацията в Украйна не претърпя значителни промени през последните години, казва Кристофър Ванер, кореспондент на германския телевизионен канал Welt. Според него, за да подобри ситуацията, Украйна трябва да вземе решение за един вид „шпагат“ — тоест да установи добри отношения не само със Запада, но и с Русия.

Кристоф Ванер: Тук виждаме политиката на малки стъпки. Путин иска да остане в диалог с тежките държави от ЕС — Германия и Франция. Става дума за подобряване на икономическите връзки, но той не се интересува от постигане на значителни промени в източна Украйна — поне не в момента.

Украйна може да хареса или да не хареса това, което казвам, но факт е, че Украйна трябва да се осмели да направи шпагат, ако иска да постигне подобрения в страната си. Същността на този шпагат е в добрите отношения със Запада и поне толкова добрите отношения с Русия. За целта е необходимо да се включат проруски политици в украинското правителство — например хора, на които Путин има доверие. Един от тях е Виктор Медведчук, 65-годишен олигарх, сътрудник на Путин, украинец. Путин е кръстник на най-малката му дъщеря.

Той наистина е важен човек в украинската политика. Но в момента няма власт. Ако се привлечете този човек, тогава ще се появи малък прогрес и ще бъде възможно поне да се гарантира, че този разгорещен конфликт в източна Украйна ще се превърне в замразен. Това поне ще бъде облекчение за хората.

Видео: «Нормандската четворка» във Франция ще бъде последната за Украйна

Коментари:

Зареждане ...