Турският лидер замисля нова интрига в Близкия Изток

Таип Ердоган е заявил, че има намерение в хода на възможни телефонни преговори с президента на РФ Владимир Путин да обсъди ситуацията в Либия и да го убеди да се откаже от подкрепата на маршал Халиф Хафтар.

turki

Маршал Хафтар оглавява Либийската национална армия и подкрепя избрания от народа на Либия парламент. Хафтар и неговите привърженици контролират източната част на страната. На запад и в столицата Триполи управлява сформираното с подкрепата на ООН и Евросъюза Правителство на националното съгласие начело с ФайезСарадж. След свалянето на МуамарКадафи в държавата цари двувластие.

Турският президент Ердоган използва заинтересоваността на Русия за реализацията на газовия проект „Турски поток“, като явно се опитва да се домогне до монопола в сферата на енергодоставки в този регион.

„Възможно е тази седмица да общуваме с Путин. Нужно е да не възниква нова Сирия. Вярвам че по отношение към Хафтар той ще преосмисли отношенията си,защото той е нелегитимен. На 8 януари Путин ще посети Истанбули ще открием газопровода „Турски поток“. В най-близко време предстои телефонен разговор, отнасящ се единствено за Либия и Хафтар“ –заяви Ердоган в интервю за тв канала TRT.

Игор Перминов

Коментари:

Зареждане ...