Пазарджишкия Окръжен съд да се произнесе по делото за радикален ислям

Очаква се днес състав на пазарджишкия Окръжен съд да се произнесе по делото за радикален ислям. Подсъдимите Ахмед Муса и 13-те му поддръжници са обвинени в разпространяване на идеите на ислямска държава и налагането на верска нетърпимост.  Заседанието е насрочено за 14 часа.

Ахмед Муса на едно от делата срещу него.Снимка: БГНЕС

Третият съдебен процес срещу ромския религиозен лидер Ахмед Муса продължи 3 години. По това дело обвиняеми са още 13 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград.

Прокуратурата твърди, че те са разпространявали идеите на радикалната организация «Ислямска държава» и са налагали верска нетърпимост. Според проповедите на Ахмед, мюсюлманите-салафисти трябва да се подчиняват единствено на Аллах, да следват неговите закони и да се наказват неверниците.

В хода на делото беше отстранен прокурорът Недялка Попова, тъй като подсъдимите я обвиниха в предубеденост и пристрастност.

По време на съдебния процес бяха разпитани десетки свидетели.

Това ще е трета присъда за Ахмед Муса за разпространяване на радикален ислям. В момента той е в затвора и изтърпява общо 4 години лишаване от свобода, съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...