Китай: «САЩ не само са суперсила, но и голям лъжец и лицемер»

Външното министерство на Китай разкритикува остро САЩ заради критиките им срещу отношението на Пекин към уйгурите мюсюлмани в северозападната китайска област Синцзян, твърдейки, че обвиненията били «лъжи«, съобщават световните осведомителни агенции.

Уйгури в Китай

«САЩ не само са суперсила, но и голям лъжец и голям разпространител на лъжи«, подчерта говорителката на китайското външно ведомство.

Тя също така намекна за лицемерие от страна на Вашингтон по въпроса, посочвайки, че САЩ били «единствената страна в света, която е наложила забрана срещу мюсюлмани«.

Представителят на Китай има предвид указа, подписан от американския президент Доналд Тръмп през 2017 г., който забранява на граждани на няколко предимно мюсюлмански страни да пътуват до САЩ.

Миналата седмица Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) прие закон за политиката за правата на човека на уйгурите, който осъжда политиката на Китай по отношение на мюсюлманите в Синцзян.

По-рано съобщихме, че Китай изпреварва САЩ по броя на дипломатическите постове по света, което показва растежа на международните амбиции на Пекин, пише CNN, позовавайки се на нов доклад на института «Лоу» от Сидни. Както отеблязва каналът, докато Пекин увеличава международното си влияние, президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да намали бюджета на Държавния департамент, което е довело до факта, че много от ключовите дипломатически постове във ведомството все още са празни.

В този документ институтът анализира броя на посолствата и консулствата, представляващи интересите на различни страни по света. Според доклада, Китай има 276 дипломатически поста в целия свят — което е с три повече от САЩ. Въпреки че Вашингтон и Пекин имат еднакъв брой посолства, Пекин изпреварва Вашингтон по броя на консулствата.

„Без да навлизаме в подробности, консулствата опростяват икономическото сътрудничество между страните, докато посолствата участват във формирането на политическите отношения“, казва водещият изследовател в Института «Лоу» Бони Блей. «Резултатите предполагат, че на практическо ниво чуждестранната мрежа от китайски консулства съдейства за лансирането на икономическите амбиции на Пекин», съобщи за News Front Петя Паликрушева.

Коментари:

Зареждане ...