Източник в руското външно министерство: Русия е готова да разгледа предложенията на САЩ за ядрено разоръжаване

10 декември 2019-Нюз Фронт.

Москва е готова внимателно да разгледа конкретните предложения на Вашингтон относно ядреното разоръжаване. Това съобщи в понеделник пред ТАСС източник в руското външно министерство.

«В условията на заплахи, създавани от Съединените щати, разбира се, ние ще направим всичко необходимо, за да гарантираме националната си сигурност.
Ние обаче последователно се застъпваме за възобновяването на диалога за стратегическа стабилност, за чиято откритост последно време започнаха да демонстрират във Вашингтон.
Ако изявлението на Доналд Тръмп от 25 април за някакъв нов договор за ядрено разоръжаване, за който той говори и на Владимир Путин на 3 май, бъде облечено под формата на някакво конкретно предложение, което все още не се е случило, то ние сме готови внимателно да го обмислим»-, каза източникът.

Както събеседникът на агенцията отбеляза, още през октомври 2018 година Русия е представила на американската страна проект на съвместно заявление на Руската Федерация и САЩ за предотвратяване на ядрената война и укрепване на стратегическата стабилност, предлагайки да потвърди, че страните „ще се държат отговорно и нямат намерение да влизат в конфронтация, която може да струва смъртта на човечеството“.

 

„Това би помогнало за облекчаване на нарастващата загриженост в света относно решението на Вашингтон относно Договора за премахване на ракетите със среден обсег и по-малък обсег на действие, и несигурността по отношение на Договора за мерки за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. Но в отговор на това чуваме извинения, които крият нежеланието да се предприеме такава ангажираност “, добави източникът.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...