Борисов — шпагат между САЩ и Русия или просто равнис пред Вашингтон?

Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между България и САЩ. Поощрението идва от министър-председателят Бойко Борисов, който се срещна с експерти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ. На разговора са присъствали също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов е акцентирал, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Делегацията от енергийни експерти от САЩ пристигна у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон.

Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България. Вчера енергийните експерти от САЩ са посетили площадката на АЕЦ «Белене», където министър Теменужка Петкова им е представила техническите параметри на проекта и е подчертала опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала «Козлодуй» при най-високи стандарти на безопасност.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ «Марица-изток 2» и АЕЦ «Козлодуй».

По време на срещата с премиера Борисов е изтъкнато, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. Успешното партньорство между двете страни има за резултат напредъка по диверсификация на енергийните ресурси. През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан е и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

«Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ — че «Балкански поток» и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето — че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот», е заявил Борисов.

По думите му «никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за «Зелена Европа». Така че «Белене» и «Козлодуй» стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години».

Според Борисов сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър е похвалил срещата, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп и впечатлението, което е оставил: «Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления», добави Гензър, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...