Русия разполага противовъздушен купол над Арктика

През следващите години всички арктически дивизии на Северния флот на Русия ще бъдат оборудвани със зенитно-ракетни комплекси С-400. Това съобщи командирът на Северния флот вицеадмирал Александър Моисеев, който е носител на почетното звание «Герой на Русия».

Това щяло да позволи създаването на противовъздушен купол над руската част на Арктика: благодарение на това Арктика щяла да бъде защитена от всякакви средства за нападение от въздуха, независимо дали става дума за авиация, крилати или балистични ракети.

«Извършва се оборудване и преоборудване на зенитните ракетни и радиотехнически войски с нова техника. През тази година на въоръжение в зенитния ракетен полк, дислоциран в Нова земя, постъпиха и вече изпълняват бойни дежурства противоракетни системи С-400», уточни Моисеев.

Като цяло, говорейки за нова техника и въоръжение, Моисеев отбелязал, че техният дял средно бил около 60 процента, а за определени позиции, като например бронетанкова техника, значително изпреварва тези показатели.

През септември стана ясно, че полкът в Нова земя за първи път е бил оборудван със зенитно-ракетния комплекс С-400. Това подразделение е застъпило на бойно дежурство през 2015 г., но преди това на въоръжение бяха противоракетните системи от предишно поколение С-300.

Зенитно-ракетният комплекс С-400 е предназначен за унищожаване на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение в обхват от няколкостотин километра, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...