Полски генерал: Срещата на НАТО не промени нищо — архаични идеи с нова обвивка

Въпреки че Полша нарича резултата от срещата на върха на НАТО свой голям успех, всъщност тази среща не промени нищо, смята полският генерал. В НАТО няма единомислие и това дава предимство на Русия. Алиансът се връща към някои стари концепции, като ги облича в нова обвивка. Генералът разсъждава за полската армия.

Превод:

Част от интервю с ген. Роман Полко:

Роман Полко: Успяхме да изгладим конфликтите, възникнали поради изявленията на президентите на Франция и Турция. Това несъмнено е все някакъв успех, обаче е преждевременно да се хвалим с него. Преди срещата на върха ние бяхме притеснени, тъй като видяхме опит за блокиране на основната функция на НАТО, а именно осигуряване на подкрепа по член 5 от Вашингтонския договор и финансова помощ на страните от източния фланг. Срещата на върха премина, но предстои да се свърши още много.

Алиансът трябва да може да действа съгласувано. Ситуация, в която се правят подобни изявления, каквито чухме от устата на Еманюел Макрон, е неприемлива. Европейските членки на НАТО, преди всичко Франция и Германия, трябва да вземат пример от страни като Полша и да започнат да отделят поне 2% от БВП за отбрана.

Срещата на върха не донесе нищо ново, междувременно трябва да дадем на Русия ясен сигнал. Алиансът е единен и силен, той няма да позволи да бъде разделен.

Алиансът се връща към старите концепции, обвивайки ги с нова обложка.

Владимир Путин постоянно проверява нивото на готовност и координация на армията си, руснаците имат единно командване. В същото време в НАТО няма единомислие и това дава предимство на Русия. Алиансът отново трябва да се превърне в един железен юмрук.

Членовете на алианса не бива да помагат за укрепването на Москва, купувайки от нея енергийни ресурси или ракетни системи, изграждайки «Северен поток-2». Това е предателство към идеите на НАТО.

Трябва да действаме съгласувано и заедно да се противопоставим на заплахите на източния фланг. Без това прилагането на член 3, който гласи, че всяка държава трябва да създаде свой отбранителен потенциал, ще остане фикция, а НАТО — „хартиен тигър“.

Участвах в мисията на НАТО в Югославия…

Петя Паликрушева

Източник: https://www.fronda.pl/a/gen-roman-polko-krytycznie-szczyt-nato-niczego-nie-zmienil,137151.html

Коментари:

Зареждане ...