«Турски поток» — напрежение между Русия и България?

„Целувките с руския посланик са нещо различно от реалната политика в интерес на България, която очевидно заобикаля Борисов или Борисов заобикаля политиката… На 1-ви януари «Турски поток» през България няма да има, а ние сме обявили положителни резултати“. Това каза пред БНР Румен Петков, председател на АБВ, в коментар по темата – има ли напрежение между България и Русия.

В предаването „Неделя 150“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев поясни:

„Закъсняхме – да, но няма умисъл за забавянето  заради Закона за обществените поръчки… Ние сме заинтересувани колкото се може по-бързо да се случи, защото това е нашият план за газовия хъб „Балкан“.

По думите на Петков от 1-ви януари България няма да транзитира газ и за това е виновен Борисов, „защото умишлено проваля обществената поръчка“:

„България, която е учила е Европа на трансфер на газ, ще бъде заобиколена от всичко, благодарение на Бойко Борисов Сергей Станишев. Борисов провали съзнателно тази процедура. Борисов обича еднакво и Путин, и Тръмп. България вече не е фактор, защото Станишев провали „Южен поток“, а Борисов го досъсипа и днес българската икономика и българският бит ще плащаме транзитна такса на Турция“.

Според проф. Тасев страната ни няма да плаща транзитна такса през Турция.

И двамата се съгласиха, че на 1-ви януари 2020 година България ще изгуби 14 млрд. куб. м транзит, защото не е направила „Южен поток“, а Турция и Русия са направили «Турски поток», и още — от новата година няма да има транзит през България за Сърбия.

Интервю на Диана Янкулова с Румен Петков и с проф. Атанас Тасев в предаването „Неделя 150“ на БНР

Коментари:

Зареждане ...