Сътрудничеството с НАТО е спряно, отношенията се влошават — министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу

8 декември 2019-Нюз Фронт.

Отношенията на Русия и НАТО се влошават, заяви министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу.
«Всичко не само е спряно, но и се влошава с всяка година», каза той вефира на телевизия Русия 1 (VGTRK) в предаването «Москва. Кремъл. Путин» в неделя.

Така началникът на руския военен отдел отговори на въпроса защо отношенията между Русия и НАТО са на прага на разрушаване.

«Преди пет години имахме доста активно сътрудничество в Брюксел. Имахме свой представител там», припомня Сергей Шойгу.
«(Днес) нашите партньори, заедно със, разбира се, САЩ, излизат от все повече и повече споразумения. И пространството за сигурност става все по-малко и малко. «

Според министъра Русия е отворена за сътрудничество с НАТО, но предложенията на Москва за сътрудничество, включително антитероризма в Сирия, не получават необходимия отговор от Северноатлантическия алианс.

Говорихме, че заедно можем да го направим по-ефективно, по-бързо. » Но всичко, за което се договорихме, е да предотвратим инциденти между нашата авиация и коалиционната авиация. «

Миналия вторник руският президент Владимир Путин отбеляза, че Северноатлантическият алианс е постъпил „неправилно“ по отношение на Русия, като има предвид предложеното му партньорско взаимодействие, което беше отхвърлено.

В същото време Владимир Путин потвърди, че Русия все още е готова да си сътрудничи с НАТО и каза, че разчита на разпространението на общите интереси за сигурност в диалог с алианса.

Тази седмица (3-4 декември) в Лондон се проведе среща на върха на лидерите на страните членки на НАТО, посветена на 70-годишнината на алианса.
В предверието на срещата, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред журналисти, че съюзниците в алианса виждат стратегическо предизвикателство от Русия, а не непосредствена заплаха.

Самата среща, въпреки годишнината, показа липсата на доверие  и единство между членовете.

Борис Джонсън, който беше домакин на срещата, не излезе да посрещне президентът на САЩ Доналд Тръмп, при кацането му в Лондон. След приключване на срещата също така не го изпрати, което на дипломатически език се тълкува като проява на студено отношение.

Диалогът между членовете също не протече конструктивно. Доналд Тръмп заяви възмущението си от заявлението на Макрон за мозъчната смърт на НАТО, и отново настоя членовете на алианса да плащат повече. Освен стандартните фрази за Русия, от която НАТО уж пази всички, беше обозначена и нова заплаха- Китай. И срещата приключи.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...