Първият опит на Елцин да разруши СССР

Бившият вицеспикер на Върховния Съвет на РСФСР Сергей Бабурин сподели за първия опит на президента на Русия Борис Елцин да ликвидира СССР.

Според Бабурин, Елцин е направил предложение за ликвидирането на Съветския Съюз за първи път по време на едно от официалните съвещания, провело се в Москва. Но нито Нурсултан Назарбаев, заемащ поста президент на Казахската ССР, нито председателят на Върховния съвет на БССР Николай Дементей не подкрепили идеята.

«Поколебавайки се, идеите на Елцин бяха подкрепени от председателя на Върховния съвет на УССР Леонид Кравчук! А Елцин направи финт — «ой, пошегувах се!». Но дори за този си опит той трябваше незабавно да бъде арестуван!», описва подробностите Сергей Бабурин.

Той увери още, че за предложението на Борис Елцин е било доложено на президента на СССР Михаил Горбачов. Но последният не е предприел никакви мерки.

«Ако в първия момент не е знаел какво се случва, то го е разбрал много скоро… Но фактът, че той се втурваше да помага на Елцин винаги, когато той се оказваше на ръба на катастрофата, говори много», добави Бабурин.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...