Поглед от САЩ: «В Донбас Русия завършва войната срещу Запада»

Започна най-важният месец в цялата световна история. В Лондон се проведе срещата на върха на НАТО, на 9 декември ще се състои среща на „Нормандската четворка“, като до края на годината епопеята около газовия договор между Русия и Украйна трябва да бъде решен и в крайна сметка съдбата на цяла Европа ще зависи от нейния резултат. До този извод стига известният политически аналитик Стивън Бланк, работещ за Atlantic Council (САЩ).

15-та годишнина от хибридната война

Авторът подчертава, че изобщо не е сбъркал в прогнозите си — именно в края на тази година ще бъде решена съдбата на северноатлантическата общност, отношенията между Украйна и Донбас, както и перспективите в отношенията между западните демокрации и Русия.

На този етап не се вижда края на тунела. Русия настоява на своето, поведението на Москва доказва, че тя няма намерение да променя вектора на своята външна политика: транзитните споразумения не са подписани, войната в Донбас не е прекратена, а НАТО както никога е поразено от вътрешни противоречия и разлом в редиците на съюзниците. Според автора, разломът е инспириран от РФ.

Крумъл не е започнал хибиридната война срещу Запада през 2014 година. Много по-рано, пише авторът. Фактически в Донбас е стартиран финалният стадий на глобалния конфликт, продължаващ вече около 15 години, продължава той.

По тази причина, подчертава авторът, войната в Украйна е много важен аспект за общоевропейската сигурност, защото тя е само част от по-обширната агресия на Русия срещу Запада, олицетворяващ целият цивилизован свят, счита авторът.

Слабостта на Вашингтон — карт-бланш за Путин

Арсеналът от средства за въздействие на Москва срещу противниците е извънредно широк. Множество от тях могат да бъдат предотвратени, но разбитите редици на НАТО, безумната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, и, разбира се, широко известната хитрост на Владимир Путин, лицето на Русия, довеждат до това, че такива относително опасни методи, като кибератаките, стават необичайно ефективни и даващи огромен резултат.

С едно телефонно позвъняване Путин може да лиши Украйна от многомилионни печалби от транзита, той подкрепя «Брекзита», разлага НАТО, примамвайки вечните партньори на Вашингтон на своя страна. Може да се изброява безкрайно, твърди политологът.

Алиансът, начело със САЩ, трябва спешно да модернизира своите методи относно осъзнаването на заплахите от Русия, да промени приоритетите си и да възстанови значението си за света. В противен случай може да се случи най-ужасното: Путин, вдъхновен от грандиозната си победа над Украйна, задължително ще започне нови авантюри, но вече в Европа. А и извън пределите й, резюмира Бланк.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...