Кризата в Украйна отново е в центъра на вниманието на световната общност

8 декември 2019-Нюз Фронт.

Германия, Франция, Русия и Украйна възобновяват диалога в нормандски формат. Утре, 9 декември е началото на дългоочакваната среща на върха, която ще се проведе в Елисейският дворец в Париж.

Това ще бъде първото официално събитие с участието на президентите на Украйна и Русия, Владимир Зеленски и Владимир Путин.
Владимир Путин и Владимир Зеленски ще проведат двустранна среща и ще обсъдят ситуацията в Донбас и Крим.

В ефира на «Свобода на словото Савик Шустер» Владимир Зеленски потвърди подготовката за лична среща с Владимир Путин Путин.Той също така подчерта, че всеки от членовете на бъдещата среща на върха ще има лична среща помежду си.

«За мен е много важно … Аз съм такъв човек, много чувствителен Разговаряхме с президента на Руската Федерация, когато върнахме моряците. И разговаряхме с него по телефона. Но това е телефонен разговор, а аз искам да видя човека.
И искам да донеса от Нормандия разбиране и усещане, че наистина всички искат постепенно да прекратят тази трагична война. Мога да разбера това на масата за преговори със сигурност»- коментира предстоящата си среща с Владимир Путин Владимир Зеленски.

 

Зеленски, в съответствие с предизборните си обещания, полага усилия за мирно разрешаване на кризата в източна Украйна.
Въпреки критиките президентът на Украйна успя да предприеме редица важни стъпки в тази посока.

През последните години Западът „забрави“ за кризата в Украйна и именно Зеленски положи усилия да възстанови диалога в нормандския формат, който беше спрян през 2016 година.

На преговорите в Минск Контактната група по Донбас одобри редакцията на „Формула на Щайнмайер“ — механизъм за поетапно прилагане на редица разпоредби на второто Минско споразумение относно предоставянето на специален статут на определени региони на Донецка и Луганска области на Украйна и провеждането на местни избори на тези територии.
Без съгласуването на формулата, Москва не смяташе за възможно провеждане на среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски във формат „Нормандска четворка“.

По-рано властите в Киев отказваха да приемат формулата на Щайнмайер, тъй като считаха, че тя засилва сепаратистката позиция в Донбас.Въпреки реакцията на опозицията в Украйна, Зеленски одобри формулата и това привлече вниманието на Франция и Германия.

Кремъл също приветства решението на Зеленски и се съгласи да участва в срещата на върха на четворката.
Във френската столица ще се проведе срещата в нормандски формат с участието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски.

Реакцията на украинската и руската страна предполага, че предстоящата среща в нормандския формат е по-вероятно да носи опознователен характер.

Позицията на Русия от самото начало на кризата в източна Украйна остана непроменена и този факт се признава от всички страни.
Зеленски се опитва да не се противопоставя на Русия и разчита на дипломатически лост за разрешаване на кризата.Противно на твърдението на редица кръгове, които смятат Зеленски за неопитен политик, именно бъдещите му стъпки могат да засилят стъпки за мирно разрешаване на напрежението в източна Украйна.

Очаквайте подробности от срещата утре.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...