Китай излиза на сцената на информационната война

8 декември 2019-Нюз Фронт.

Министерството на външните работи на Китай възнамерява активно да разобличава машинациите на враговете на страната.

Министърът на външните работи на Китай Ван Йи поиска служителите му да не се колебаят да участват в битка с клеветници и врагове на родината. Арена на тази борба са социалните мрежи.

Отпор на нападките срещу срещу Небесната империя все повече се дава от китайските посланици. Това означава, че заветът на архитекта за реформи Ден Сяопинг*, който нареди на Китай да скрие властта си и да остане в сенките, най-накрая е поставен под плат. ( *Под ръководството на Дън Сяопин, Китай въвежда независима самостоятелна външна политика и поставя петте принципа за мирното съвместно съществуване за основа на нов ред в международната политика и икономика. 

Според експерти, тъй като САЩ смятат Китай за потенциален противник, страната няма да успее да подобри имиджа си на Запад, ако не започне активно да участва в информационната война. А и САЩ и НАТО не крият, че се притесняват силно от нарастващото влияние и значение на Китай.

 

Създаването на нови акаунти в Twitter отразява „желанието на Комунистическата партия да промени глобалния разказ на Китай“, казва Ан-Мери Брейди, експерт от университета в Кентърбъри в Нова Зеландия. Според нея, международният имидж на страната, е изключително важен за партийното ръководство.
Властта на Китай нараства, а китайският президент Си Дзинпин преразглежда постулатите на външната политика.

Китай сега непрекъснато разширява международното си влияние чрез насърчаване на проекти като „Един пояс, един път“ или чрез създаване на структури, подобни на Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура.
Стълбовете на китайската журналистика признават, че имиджът на КНР не е наред.

Ху Ксиин, главен редактор на Global Times на ККП, споделя пред Reuters, че понякога китайските медии трябва да заемат отбранителна позиция. Той смята, че западните гласове са по-многобройни и техният апарат за влияние върху общественото мнение е по-добре развит, отколкото в Китай.

Ръководителят на китайската дипломация изнесе реч по време на церемониална среща, посветена на 70-годишнината на Министерството на външните работи на Китай.

На срещата присъстваха около хиляда служители и пенсионери, които отпразнуваха годишнината, пеейки патриотични песни. Речта на Ван Йи също прозвуча в патриотичен дух.

Както предаде агенция Reuters, той призова по-младите си колеги да демонстрират повече „боен дух“ пред предизвикателствата, пред които страната е изправена на международната сцена.
Приблизително в същото време с тази реч, Министерството на външните работи стартира своя акаунт в Twitter.

В първия си пост Вашингтонският закон за подкрепа на демокрацията в Хонконг беше остро разкритикуван. Вторият коментар се подигра на китайски гражданин, който иска да получи политическо убежище в Австралия, представяйки се за високопоставен разузнавач на КНР.

Китайските посланици и видни дипломати обаче започнаха да създават своите акаунти в Twitter преди няколко месеца. Ръководството на тази социална мрежа няма нищо против, напротив, тя заяви, че счита за важно да даде направителствата да изразяват своита гледна точка.
През август обаче стотици акаунти бяха временно затворени от Twitter и Facebook, в които според администрацията на тези социални мрежи Пекин се опитва да дискредитира протестите в Хонконг.

Активните събития, проведени в чужбина, означават, че окончателно Пекин се е отказал от заповедта на Ден Сяопинг, който каза, че Китай трябва да скрие силата си и да не се намесва в международни конфликти, твърдят коментатори в САЩ, Западна Европа и Япония.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...