Rai Al Youm (Великобритания): Съвместните учения между Русия, Иран и Китай — начало на края на американската хегемония в Персийския залив

Военноморските учения на Русия, Иран и Китай ще се проведат на 27 декември в Индийския океан на входа на Персийския залив и ще бъдат повратна точка в историята, пише авторът. Ще се създаде ли съюз между трите държави за борба със заплахите в Ормуския пролив? Въпреки очакванията на автора, читателите се съмняват, че САЩ ще капитулира толкова лесно.

Превод:

Rai Al Youm (Великобритания): Съвместните учения между Русия, Иран и Китай - начало на края на американската хегемония в Персийския залив

Ученията ще доведат до краха на военноморската хегемония на САЩ и Пети флот на ВМС на САЩ, базиран в Бахрейн.

Военноморските учения на трите държави ще се проведат на 27 декември в Индийския океан на входа на Персийския залив и ще бъдат повратна точка в историята, тъй като това са първите военни маневри на Русия, Иран и Китай, който се стреми към военно-морско доминиране и задоволяване на нарастващите нужди от петрол след като стана най-големият импортьор на петрол в света, измествайки САЩ на второ място.

В бъдеще гореспоменатите военноморски учения могат да доведат до създаването на съюз между Русия, Иран и Китай, който съюз да се противопостави на всякакви външни сили, които се опитват да контролират Ормузския проток.

Също така не бива да не споменем, че няколко месеца Вашингтон се опитваше да сформира военноморска коалиция, за да засили присъствието си в Персийския залив и Индийския океан, но не можа да привлече големи европейски сили и беше принуден да се задоволи със страни като Бахрейн, Саудитска Арабия, Австралия и Израел.

Призивът на Вашингтон за военноморска коалиция за осигуряване на търговското корабоплаване в Персийския залив след атаките, които петролните танкери претърпяха миналото лято, е катастрофално фиаско на американската политика през последните десетилетия.

Също така си струва да се отбележи, че американците все още не са загубили военноморската си хегемония в Персийския залив, но Пети американски флот, който се базира в Бахрейн в продължение на три десетилетия, вече няма да може да маневрира свободно, което в крайна сметка ще доведе до появата на конкуренти.

Освен това, между Иран и Съединените щати се разгоря конфликт заради унищожения от Техеран американски дрон Global Hawk. След гореспоменатия инцидент Пентагонът беше принуден да изтегли за известно време самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“ от Персийския залив, но няколко седмици по-късно отново се присъедини към военноморските сили на САЩ в региона.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.raialyoum.com/index.php/%d8%a7%d9%84%d9%85%d9%86%d8%a7%d9%88%d8%b1%d8%a7%d8%aa-%d8%a7%d9%84%d8%b9%d8%b3%d9%83%d8%b1%d9%8a%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d8%b1%d9%88%d8%b3%d9%8a%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d8%b5%d9%8a%d9%86%d9%8a%d8%a9-%d8%a7/

Rai Al Youm (Великобритания): Съвместните учения между Русия, Иран и Китай - начало на края на американската хегемония в Персийския залив

Коментари:

Зареждане ...