За Запада настана време за изпитания

На 3 декември 1989 г. лидерите на СССР и САЩ обявиха края на Студената война. Тогава Западът отпразнува победата си. Но понастоящем Русия и Китай оспорват американската свобода и демокрация. Америка е погълната от вътрешни проблеми, за западните страни настана време за изпитания, пише «Йомиури».

Превод:

Русия и Китай хвърлиха предизвикателство срещу свободата и демокрацията на Запада, който отпразнува победата си преди 30 години. За западните страни настана време за изпитания. Трябва да се предотврати новата Студена война и да се възстанови световният ред, така че той да бъде стабилен.

Лидерите на САЩ и СССР проведоха преговори в средиземноморската Малта и обявиха края на Студената война. На 3 декември се навършват 30 години от това събитие.

В резултат на разпада на СССР и демократизацията на Източна Европа се случи крушението на комунистическия лагер. Въпреки това, от вдъхновяващите чувства от онова време, когато се говореше за разпространението на западните ценности и процъфтяване, не остана и следа.

Американците са изморени от войните, така че броят на хората в САЩ, които са негативно настроени към ролята на „световен жандарм“, расте. Налице е чувството, че дори американският президент Доналд Тръмп да бъде заменен от друг човек, фокусът върху ситуацията вътре в страната няма да се промени.

Настоящото руско ръководство се противопоставя на Съединените щати. Има опасност от срив на американско-руската система за ядрено разоръжаване, която функционира от времето на Студената война.

За да се стабилизира ситуацията, е важно Китай да се включи в американско-руската система за разоръжаване и тя да се преустрои. Япония, Европа и другите заинтересовани страни трябва да подникват САЩ, Китай и Русия към създаването на подобна структура.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.yomiuri.co.jp/editorial/20191202-OYT1T50252/

Коментари:

Зареждане ...