The National Interest: Кой ще дойде след Путин?

The National Interest повдига въпроса за приемствеността на властта в съвременна Русия. Според поканения експерт истинското състояние на най-високия ешелон на руския елит ще предопредели идването на нови хора, които ще управляват страната след Путин.

Владимир Путин няма надежден приемник

Превод:

Президентът на Русия Владимир Путин е изправен пред дилема, възникнала не изцяло по негова вина. Путин не може да си намери приемник — политически клон, както той разбира това.

Освен всичко останало, надеждният наследник трябва да бъде скромен, сдържан в изявленията си, лоялен към номенклатурата, либерален в ежедневния си живот, патриотичен в публичния живот, гъвкав в международните преговори, способен да поддържа баланса между крайностите на своите другари и най-важното — неуморен и търпелив, обсебен от работа и срещи, заседания, полети и преговори.

Да разгледаме вариантите:

Дмитрий Медведев — министър-председател на Русия от 2012 г. Не e заинтересован от работа 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Валентина Матвиенко е сенатор от Санкт Петербург и председател на Съвета на Федераците…

Вячеслав Володин — председател на Държавната дума. Демонстрира лична неограничена преданост към един човек — Путин.

Сергей Шойгу — министър на отбраната. Емоционално е изтощен и няма кариерни амбиции. Мечтае за тиха пенсия, която само Путин може да му осигури.

Сергей Лавров — министър на външните работи на Русия. Ситуацията му е много подобна на ситуацията с Шойгу.

Сергей Собянин — кмет на Москва. Няма интерес към публичната политика, ненавижда евтиния популизъм и не иска да проявява дружелюбност. Напълно безразличен към всякакви високи постове и кариери, не се страхува от нищо и никого — ексцентрик по този въпрос.

И така, какво я очаква Русия? Истинското състояние на горния ешелон на елита ще предопредели идването на нови хора от различно, по-ниско ниво на власт, които ще управляват страната след Путин.

В условията на изключително малък радиус на доверие в руското общество, това ще означава, за по-добро или за лошо, автоматична радикална промяна на елита, който взема ключовите решения в държавата.

Еволюцията в Русия може да изисква кадрови промени, към които Путин ще отиде, въпреки откровената си неприязън към реорганизацията в редиците на своите сътрудници.

Автор: Константин Ремчуков — крупен специалист в областта на руска политика, собственик и главен редактор на «Независимая газета».

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://nationalinterest.org/feature/who-will-follow-putin-102102

Коментари:

Зареждане ...