СМИ: В Лондон има 600 хиляди камери за видеонаблюдение


В десетката на държавите, които извършват най-голям брой следене на гражданите си чрез видеокамери, е Лондон ( над 600 хиляди камери на 9 млн човека) и американският град Атланта, щата Джорджия (7.8 хиляди камери за над 500 хиляди човек) — на 6-то и 10-то място в класацията съответно.

The Guardian обяснява, че китайският град Чунцин влиза в пилотната програма за борба с престъпността Xue Liang, която се състои в проследяването на рейтинга за благонадеждност на гражданите. Според данните от Министерството на обществената безопасност на КНР, в следващата година Китай планира да постави 626 камери за наблюдение.

Критиците твърдят, че тоталното внедряване на системите за следене нарушава международните правови норми за неприкосновеността на частния живот. Според международния пакт за гражданските и политически права, събирането и използването на биометрични данни трябва да се отнася само за хора, извършили закононарушение, в него да не попадат широките слоеве от населението, които по никакъв начин не са свързани с престъпление. Хората имат право да знаят какви точно биометрични данни имат властите, а Китай нарушава тези принципи чрез системата си за разпознаване на лица, пише изданието.

Видео: Инцидент около парламента в Лондон от камери за видеонаблюдение

Коментари:

Зареждане ...