Сергей Лавров: Владимир Зеленски прояви воля за постигане на мир в Донбас

6 декември 2019-Нюз Фронт.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза прогрес в ситуацията в Донбас, който се случи благодарение на усилията на президента на Украйна Владимир Зеленски:


„Сега, когато президентът на Украйна Владимир Зеленски наистина показа волята си за постигане на мир, въпреки всички препятствия, които се появяват периодично пред него, предимно от ултра-радикали и нео-нацисти, нашите колеги приветстват напредъка, постигнат в прилагането на предишни решения на «нормандския формат».

Сергей Лавров добави още, че Москва очаква от предстоящата среща във «нормандски формат» допълнителни споразумения, които ще помогнат да се сложи край на сблъсъците в източна Украйна

Напомняме, че на 9 декември 2019 в Елисейският дворец в Париж ще се проведе дългоочакваната среща на върха в нормандски формат. Срещи на върха в нормандски формат не са провеждани от 2016 година, въпреки че форматът съществува от 2014 година.

Условията за новата среща на лидерите, бяха приемането на формулата на Щайнмайер и прилагането на Минските споразуменияо тносно развеждане на силите.

По-рано говорителят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков посочи задачите на Русия в рамките на «нормандския формат».

Лидерите ще обсъдят стъпките за осигуряване на последователното прилагане на Минските споразумения от 12 февруари 2015 година за разрешаване на вътреукраинския конфликт.
Планирани са и отделни двустранни срещи на Владимир Путин с Еманюел Макрон, Владимир Зеленски и Ангела Меркел.

Графикът на срещата на върха в Нормандски формат вече е определен. Работната среща на срещата на върха ще започне на 9 декември в Париж от 17:00 часа.
За 20:00 часа е предвидена съвместна конференция на президентите на Украйна, Русия, Германия и Франция.
В 16:30 и това вече е потвърдено, Владимир Зеленски ще се срещне с Владимир Путин.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...