И в Германия «гръмна» шпионски скандал. В навечерието на Нормандската среща и като опит за саботиране на «Северен поток-2»

6 декември 2019-Нюз Фронт.

Шпионския скандал в Германия — опит да се разпали огън около „Северен поток 2“?

Забелязвате ли как напоследък се наблюдава една супер-шпионска тенденция в предверието на важни геополитически събития? В различни страни, с горе-долу сходен сценарий, но отчитайки спецификите на отделната държава, в която се случва.

Обикновено, в шпионските истории сценариите са написани така, че в центъра да е «ръката на Кремъл».

И после всякакви вариации, интерпретации. И като последствие- санкции, невероятно количество невероятни нелепеци в западните медии и отвличане на вниманието. И разбира се, ако сработи- разваляне или поне омрачаване на двустранни отношения.Оказа се, че западните «партньори» са напипали златна жила в шпиономанията и използването на такива заготовки с шпионски скандали. Родоначалник на тази модна западна тенденция е ( агент на МИ6) госпожа Тереза Мей, която някога пусна историята за «Новичок» и отравянето на баща и дъщеря Сергей и Юлия Скрипал.

На 4 декември германските власти решиха да изгонят двама руски дипломати от страната във връзка с убийството на чеченеца Зелимхан Хангошвили в Берлин, съобщи германското външно министерство.
Двама служители на руското посолство са обявени за персона нон грата и трябва да напуснат Германия в рамките на седем дни.
Причината за това решение беше липсата на активно сътрудничество на руската страна в разследването на убийството, извършено в централен Берлин на 23 август, съобщава британската BBC.

 

В разговор с информационната агенция Realist кандидатът на политическите науки Камран Гасанов коментира рисковете, свързани с провокацията в отношенията между Русия и Германия:

Изгонването на дипломати е недружелюбен акт в дипломацията. Особено когато няма доказателства, какъвто беше случаят, когато по делото „Скрипал“ бяха експулсирани 160 руски дипломати.

Настроенията в Бундестага са различни. Някои смятат, че убийството за разваляне на отношенията и караници, и повдигане на въпроса за санкциите.
Други смятат, че ако вината на Русия бъде доказана, трябва да се вземат мерки на общоевропейско ниво.

Сигурен съм, че ако се стигне до това, Полша, балтийските държави и редица държави ще поставят на дневен ред Северен поток 2.

Сега, съдейки по публикациите в немските медии, никой не иска да запали огън от искра.
Темата за експулсиране на дипломатите се намира в подземията на водещи вестници: Der Spiegel, Handelsblatt, Die Welt и FAZ. И втори ден поред. Мисля, че това е определен сигнал отгоре.
За Ангела Меркел е крайно неизгодна тази история, която й заложиха в навечерието на три големи събития: решаващата среща в Париж, стартирането на „Северен поток 2“ и оставката й като канцлер.

Меркел обаче не е „куца патица“ като Тереза Мей, за да позволи да манипулира най-важните си отношения с Русия. Освен това не става въпрос и за «Новичок» и агента на MI-6. Става въпрос за обикновен боец, който искаше отделянето на Чечения от Русия.»- коментира новия шпионски скандал, който избухна в Германия журалистът и политолог Камран Гасанов.

Нищо случайно няма в наши дни. Особено когато внезапно избухват шпионски скандали, в които сценаристите, които ги подготвят имат за цел да внушат, че Русия е виновна. И винаги си личи…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...